StartUp Schoolin yrittäjätarinat: Mella Pesonen festarityöntekijästä kansainväliseksi bisnesnaiseksi

Tennispalatsin pääoven eteen viritetyllä punaisella matolla käy kuhina, kun iltapukuihin sonnustautuneet ihmiset kiiruhtavat sisälle koleasta ulkoilmasta. Ylhäällä Finnkinon suuressa premium-salissa on alkamassa Suomen johtava tapahtuma-alan gaala, Evento Awards, jossa palkitaan vuoden parhaat onnistujat eri kategorioissa. Heti sisälle astuttuani törmään elegantissa vintage-mekossa edustavaan StartUp Schoolin opiskelija Mella Pesoseen, jonka työkeikka on juuri alkamassa. Evento lukeutuu nuoren yrittäjänaisen asiakkaisiin ja tänä iltana hän vastaa gaalan Facebook-livelähetyksen tekemisestä.

Mella on yksi StartUp Schoolin opiskelijoista, joka on lupautunut kertomaan meille kokemuksiaan yrittäjyydestä. Työstämme parhaillamme brändiuudistusta StartUp Schoolissa ja haluamme kuulla, mitä Haaga-Helian opiskelijat ajattelevat yrittäjyydestä ja minkälaisia uratarinoita tästä joukosta löytyy.

– Aloitin vuonna 2013 osa-aikaisena promoottorina ja pikkuhiljaa simppelit festarikeikat vaihtuivat vaativampiin yritystapahtumiin, joissa sain enemmän vastuuta. Toiminimen perustin keväällä 2018 siitä syystä, että kuulin joidenkin samoja promokeikkoja tekevien tienaavan enemmän laskuttaessaan oman firman kautta, Mella kertoo yrityksensä alkutaipaleesta.

Mella päivitti LinkedIniin, että on nyt toiminimiyrittäjä, vaikka olikin päätynyt perustamaan yrityksen vain käytännön syistä vanhaa työtään varten. Pian päivityksen tekemisen jälkeen alkoi kuitenkin tapahtua. Mella sai puhelun potentiaaliselta kiinnostuneelta asiakkaalta ja lopulta syntyikin diili, että Mella alkaisi toimia tapahtumakoordinaattorina Tailorframe-yritykselle. Tästä puolestaan käynnistyi uusi tapahtumien sarja, jonka myötä Mellasta tuli yrittäjä, jota eri asiakkuudet ovat vieneet aina Japaniin ja tähän iltaan vastaamaan isolla rahalla tehdyn gaalan live-lähetyksestä tuhansille potentiaalisille katsojille.

Mella Pesonen

Uusia taitoja ja kieliosaamista Haaga-Heliasta yrittäjyyden tueksi

 

Haaga-Heliassa Mella Pesonen aloitti Hospitality, Tourism and Experience management –opinnot syksyllä 2017. Yrityksen hän perusti seuraavana keväänä.

– Kielitaitoni on vahvistunut tosi paljon, kun uskalsin hakea englanninkieliseen koulutusohjelmaan. Enää en huomaa eroa suomeksi ja englanniksi toimimisen välillä, joka on todella hyvä asia nykyisiä töitäni ajatellen. Ulkomaiset kumppanit eivät tunnu sen kummallisemmilta kuin suomalaisetkaan. Nykyään pidän myyntipuheita kaikille, että uskaltakaa hakea enkku-linjalle opiskelemaan, se on niin kannattavaa, Mella nauraa.

Kielitaidon vahvistuminen ei ole ainut asia, joka on hyödyttänyt Mellaa hänen yrittäjäpolullaan. Lasse Rouhiaisen somemarkkinoinnin kurssilla Mella teki lopputyön Hangon Regatta SPA Hotelille ja sai myöhemmin siitä itselleen asiakkaan.

– Minulla ei ollut lainkaan aiempaa työkokemusta somemarkkinoinnista, mutta näytettyäni heille kurssilla tekemäni somesuunnitelman, vaikuttuivat he niin, että sain käyttää puolet työajastani somemarkkinointiin. Se oli oikeasti tosi siisti juttu. Työ oli palkallista ja tein sen omalla toiminimellä. Samalla sain kuitattua sillä toisen opintoihini kuuluneen työharjoittelun, Mella kertoo.

Jo työelämässä olevat, etenkin kansainvälistä bisnestä tekevät opiskelijat tarvitsevat opinnoilta joustavuutta. StartUp Schoolia Mella pitää yrittäjille sopivana tapana suorittaa opintopisteitä ja erityisesti workshop-kurssille hän antaa paljon kiitosta.

– On tosi hyvä, että voin valita itseäni kiinnostavat ja hyödyttävät aiheet ja käydä workshopeissa silloin kun aikatauluihini sopii.

Rajoittuneista yrittäjyyskäsityksistä eroon

 

Mella Pesonen on käynyt kertomassa yritystarinaansa eri kursseilla aina, kun häntä on pyydetty.

– Olen tykännyt käydä puhumassa, koska monelle tämä tuntuu olevan tosi uusi näkökulma yrittäjyyteen, että lähtee miettimään toiminimen perustamista sitä kautta mitä vahvuuksia tai osaamista itseltä löytyy. Some on nyt tosi iso juttu ja sen hoitamiseen on voinut kehittyä ammattitaito vaikka omaa blogia pitämällä. Mainostan aina puhuessani opiskelijoille StartUp Schoolia, koska sieltä saa apua omien vahvuuksien löytämiseen, Mella sanoo.

Tulevaisuuden suunnitelmista kysyessäni Mellan vastaus tuntuu ensin hieman yllättävältä, mutta ei sitten ehkä kuitenkaan.

– Olen miettinyt pitäväni valmistumisen jälkeen hieman lomaa ja tekeväni töitä edelleen toiminimellä. Toisaalta myös tuntuu, että kivointa olisi tulevaisuudessa edustaa vain yhtä tiettyä brändiä ja olla heidän markkinointitapahtumavastaavanaan. Vaikka ihan peruspalkkatyössä, ellei sitten tule perustettua osakeyhtiötä tai tehtyä jotain muuta suurempaa muutosta nykyiseen. Kaikki on mennyt yrittäjänä tosi hyvin, mutta en tiedä haluanko tai jaksanko – tai jaksaako partnerini – sitä töiden viemistä kotiin tulevaisuudessa, Mella miettii.

Muitakin StartUp Schoolin opiskelijoita haastateltuani samat ajatukset ovat nousseet esiin. Eri yritysmuodot nähdään työkaluina omien unelmien toteuttamisessa ja ongelmien ratkaisussa. Yrittäjäksi ei synnytä vaan kasvetaan – tai päädytään kuin huomaamatta, kuten Mellalle kävi. Tämän päivän yrittäjyys on yksi työnmuoto muiden joukossa. Ja näitä eri vaiheita mahtuu elämän varrelle useita lomittain tai peräkkäin.

– Be nice to people, sillä et tiedä koskaan, kuka on sun tuleva pomosi. Ole aidosti kiinnostunut ihmisistä, sieltä ne työtilaisuudet löytyvät, Mella summaa haastattelun.

Teksti: Ulla Alakangas
Kuvat: Evento ja Ulla AlakangasX