Stanislav Dmitriev: jos kukaan ei ymmärrä mitä teet, teet luultavasti jotakin oikein

Vielä yksi journalismin koulutusohjelman opiskelijan kirjoittama tarina. Kiitoksia, Mikaela Katro! Kertoo Stanislav Dmitriev, Swipe:

Stan_web_1200

Perheeni on kotoisin Venäjältä, Itä-Siperian Jakutskista. Synnyin Latviassa, josta teini-ikäisenä muutin viideksi vuodeksi Lontooseen. Suomeen tultuani vuonna 2011 aloitin opinnot Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa ja liityin samalla AIESEC-opiskelijajärjestöön. Sitä kautta aloin perehtyä yrittäjyyteen. Aiemmin olin jo työskennellyt perheeni osittain omistamissa perheyrityksissä. Siellä sain arvokasta oppia yrityskulttuurista ja tajusin, että se, jolla on valta, päättää kaikesta.

Noina aikoina ymmärsin, että haluan saavuttaa jotakin omaa. Kun olin 16-vuotias, aloin tehdä joitakin freelancer-hommia, verkkosivujen suunnittelua ja erilaisia käännöstöitä. Yritystoimintani sai sysäyksen, kun AIESECista tekemiäni markkinointikampanjoita alettiin käyttää Saksassa ja muissa Euroopan maissa. Tätä kautta sain tarpeellista kokemusta yleisön edessä esiintymisestä ja samalla myös itseluottamusta. Yrittäjänä on tärkeää uskaltaa esiintyä omana itsenään, sillä silloin sinuun uskotaan. Haaga-Helian StartUp School on antanut minulle paljon tukea yrityksen pyörittämiseen, ja olen useasti myös osallistunut heidän järjestämiinsä tapahtumiin. Nyt työskentelen Swipe-nimisessä yrityksessä, joka aloitti toimintansa tammikuun alussa tänä vuonna. Mennessäni mukaan tiimiin se oli jo alkanut työstää sovellusta, jota yhdessä sitten kehitimme eteenpäin. Aika nopeasti huomasin olevani yksi perustajajäsenistä. Tiimimme on sijoittunut kolmeen eri kaupunkiin, ja välimatkaa välillämme on 4000 kilometriä. Yhteistyömme sujuu hyvin, vaikka emme seitsemän kuukauden aikana ole kertaakaan tavanneet toisiamme fyysisesti. Tiimimme on hyvin käyttäjälähtöinen. Idean saatuamme olimme jo muutaman viikon kuluttua pitchaamassa sitä, verkkosivut saimme toimimaan kaksi tuntia ennen esitystä.

Swipen liiketoiminta perustuu maksuttomaan sovellukseen, appiin, joka tuo kännykän  lukitulle näytölle uutisia useista eri lähteistä. Matkapuhelimella uutisten lukeminen on erilaista kuin lehdestä, jossa kaikki on heti näkyvillä. Kun uutisia ilmestyy kännykän näytölle, informaatiotulvan hallinta helpottuu. Nyt sovelluksella on jo tuhansia käyttäjiä. Me haluamme kuunnella heitä, joten keräämme sovelluksesta feedbackia. Tulevaisuudessa tavoitteenamme on saada täyteen ensimmäinen miljoona sovelluksemme käyttäjiä. Tarkoituksena on myös kehittää palvelu, joka globaalisti auttaa muita yrityksiä luomaan omia kännykän lukitulle näytölle suunniteltuja ratkaisujaan.

En enää motivoidu rahasta. Minua eteenpäin ajaa se, että saan tehdä jotakin omaa, josta nautin. Silloin jaksan työskennellä 24/7 ja antaa kaikkeni. Rakastan haasteita ja tähtään koko ajan uuden oppimiseen, joten astun usein tuntemattomalle maaperälle. Kaikille uusille yrittäjille haluan sanoa, että ryhdy toimeen. Älä kuuntele ihmisiä, jotka yrittävät toppuutella sinua, vaan usko omaan ideaasi. Elämä on täynnä mahdollisuuksia. Kuulin tässä vähän aikaa sitten hyvän sloganin, joka sopii hyvin myös minun suuhuni: jos kukaan ei ymmärrä mitä teet, teet luultavasti jotakin oikein.X